keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Jalostusta

Mitähän noista kivoista maitopurkeista keksisi? leikkais puoliksi ja kylväisi rairuohoa pääsiäisenä? kynäpurkki? Oon vähän koukussa teehen. Jos aamulla on aikaa, on ihana ottaa teetä ja lukea lehteä ja toivoa että pojat viihtyy touhuissaan hetken. Nyt ymmärrän kahvinjuojia jotka haluaa viettää oman pienen kahvihetken. Tee lämmittää nyt kun on vilpoista. Apinamuki on joskus muinoin ostettu indiskasta :). Harmi kun kyseinen liike häippäs jyväskylästä..





Niin ja tuosta otsikosta.
Tänään olin Samuelin mukana sellaisessa pienryhmässä jolle järjestetään erinäisiä koulutuksia. Ryhmässä on muutamia maatilan emäntiä lähinnä. Tänään oltiin yhden Tiinan kotona jossa oli alkuun teoriaa Jalostuksesta, sitten mentiin navettaan katsomaan lehmiä. Arvostelemaan. Jalostuksen tavoitteena on saada hienoja lehmiä, täydellistä utarerakennetta, hyviä jalkoja suoraa selkää ja mitä kaikkea. Olin aika pihalla mutta ihan mielenkiintoista se oli. Totta kai tavoitteena on saada hyviä lehmiä, jotta ne tuottaa paremmin, sairastaa vähemmän jolloin niiden hoitoon ei tarvitse käyttää kamalasti aikaa. Navettatyöt venyy aika lailla jos on paljon "ylimääräistä" hommaa. Sitten voidaan valita sellaisen sonnin siemeniä jotka saattais parantaa syntyvän vasikan ominaisuuksia. Lehmä jolla on huono jalkarakenne, siemennetään sonnilla jonka suvussa on hyviä jalkoja jne. Mutta aikamoista kikkailua se on, eikä ollenkaan yksinkertaista kun monia asioita pitää ottaa huomioon.. mä varmaan selitän ihan päin honkia mut ehkä se ei haittaa.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ainakin ihan vakuuttavalta tämä jalostusosio! ;D Noi nykyiset maitopurkit on kyllä kivoja, voittaa mennen tullen ne entiset!

    VastaaPoista
  2. hei se rairuohon kasvatus kuulostaa hyvältä! koska ne uudet maitotölkit on oikeesti tosi kivoja.

    VastaaPoista