tiistai 17. tammikuuta 2012

päivitys

Onpa tylsää kun ei keksi mitään mitä tänne blogiin vois kirjoittaa!
Viikonloppu oltiin navettatöissä, piti ottaa kamera aamulypsylle mukaan mutta unohtui. Olisin vähän valottanut että mitä siellä tapahtuu. Annettiin Samun vanhemmille joululahjaksi hotelliyö jossain Vääksyn Tallukassa. Olivat tyytyväisiä reissuun, eivät koskaan juuri kahdestaan reissaa, nyt oli pakko lähteä ;)

Aamulypsylle lähdettiin seiskan jälkeen, Samun siskot Silja ja Sonja olivat yötä meillä poikia hoitamassa.
Eläimet(sonnit, hiehot, lehmät, vasikat) ruokitaan, parret putsataan ja lantakone käynnistetään. Lypsyasema laitetaan "valmiusasemiin". Kun lehmät ovat tovin syöneet, ne ajetaan lypsyaseman lähettyville. Lypsyasema on kuusipaikkainen, eli 6 lehmää on lypsyllä samaan aikaan. Tavoite olis että aina kun paikka vapautuu, lehmä tulee itse paikalle. Usein niitä kyllä saa käydä hoputtamassa.
Utareet pestään ja lypsykoneet laitetaan kiinni, kone lypsää maidon tankkiin. Kun maito loppuu, lypsin irtoaa ja lehmän voi päästää pois, se köpöttelee itsekseen takaisin parsien luo. Lehmiltä joilla on utaretulehdus tms, maito lypsetään erilliseen pönttöön ja se juotetaan lypsyn jälkeen vasikoille. Kun kaikki 55(?) lehmää on lypsetty, putsataan taas parret ja laitetaan kuivikkeeksi turvetta, käynnistetään lantakone(se putsaa käytävät), pestään lypsyasema painepesurilla jne. Iltalypsyllä taas sama kaava toistuu.. Kaiken kaikkiaan se on ihan mukavaa puuhaa, aika raskasta tosin - ainakin näin tottumattomalle. Paljon fyysistä työtä ja selkä on kovilla. Tulevaisuudessa mietityttää se että miten sitä jaksaa nousta aikaisin JOKA aamu. Myös sunnuntaina ja jouluaattona. Ja sitten illat ovat varattuja, joka päivä.
Että sellasta.
Takka odottaa taas tulta ja keittiön lattia on kovasti luutuamisen tarpeessa.

2 kommenttia:

  1. aikamoista hommaa, onneks ehdit vähän totulla ajatukseen ennen kun se on jokapäiväistä. ;)

    VastaaPoista
  2. tuon homman lisäks ei kyllä mitään jumppaa tarvi...

    VastaaPoista