maanantai 16. joulukuuta 2013

Iltavuoro

Tekopirteä työntekijä saapuu töihin.
Haalarit niskaan.
Lypsyasema valmiiksi lypsyä varten:
Pesukoneesta rättejä..
Vivut ja letkut käännellään oikein..
Suodatin laitetaan putken sisään että tulee varmasti puhdasta maitoa.
Sitten lehmien joukkoon, putsataan makuuparret  (vapaana olevat) tuohon lattialle..
moro!
sitä itseään.
Lantakone käyntiin, kone putsaa lattian. (toinen puoli täytyy putsaa itse.. koska koneet on niin kalliita)
Täytetään isot ämpärit, 4 ämpäriä viedään asemalle odottamaan.
Työnnellään  rehua ammujen eteen.. (tuo rehu jaetaan isolla rehuvaunulla)

Sitten jaetaan jauhoja kaikille muille paitsi lypsäville jotka saavat automaatista, eli noin sadalle! sitten kun kärry on tyhjä se viedään talliin ja käynnistetään mylly joka jauhaa viljan kärryyn. Kärryjä on kaksi.
Sitten kauhotaan kivennäisiä ja jaetaan vanhan puolen elukoille..
ja uudemman puolen vasikoille, hiehoille.. eli noin sadalle päälle!
 Sitten voi pitää tauon ja käydä syömässä.
Sitten lypsylle! (ennen sitä kyllä ajetaan lehmät lypsylle, putsataan toisen puolen parret, kuivitetaan ne turpeella niistä ämpäreistä, putsataan käytävä jossa on  paljon kakkaa..
Utareet pestään ja kuivataan, sitten lypsimet kiinni.
Joku on lypsänyt 19 maitopurkillista.
Tällä on huonoa maitoa takatisseissä, sitä ei saa lypsää tankkiin. Vihreät remmit on laitettu siitä merkiksi.
Se lypsetään tällaiseen pönttöön ja vasikat saavat sen.
Lypsyn jälkeen ammut pääsevät syömään ja lepäämään. kävelevät sinne itse käytävää pitkin. Toiset reippaasti, toisia pitää hoputtaa. 

Sitten kun kaikki lehmät on lypsetty, laitetaan lypsuasema taas järjestykseen letkuineen, koneet pesuun,  käynnistetään lantakone uudestaan, putsataan osa parsista ja kuivitetaan turpeella, putsataan tarvittaessa karsinat, pestään painepesurilla lypsyasema ja käytävät, juotetaan vasikat maidolla.. Ajetaan rehua jos se on loppunut.. 
Ja sitten aamulla kaikki uudestaan.. ja illalla ja aamulla ja illalla ja aamulla. Ja jouluna ja vappuna, kaikkina pyhinä, viikonloppuina.. mitenköhän me selvitään sukupolvenvaihdoksen jälkeen?

Ja sitten on tietysti potilaita välillä joita hoidettava, joku poikii jne.. tekemisen puutetta ei voi tulla!

4 kommenttia:

  1. Sulla on kyllä aika erilaiset työpäivät verrattuna omiini! :) Jännää hommaa!

    VastaaPoista
  2. No ei varmasti tule tekemisen puutetta! Ei käy kyllä kateeksi yhtään. Äläkä nyt käsitä väärin, ite en vaan jaksais tuon sortin hommaa, että olisi tavallaan ihan jatkuvasti siihen sidoksissa. Tuossa joku aika sitten huokailinkin tulevaisuutta miettiessä, että onneksi täällä lopetettiin lihakarjan pito EU:n tultua. Kiva oli kuitenkin lukea tuommoinen työpäiväkooste. Ja lehmät on tosi söpöjä! :)
    - Saara

    VastaaPoista
  3. Jep, ja kun toi työ ei oo pelkkää lehmien lypsämistä, pitää tietää milloin ne siemennetään (samulla on siementäjän luvat ja koulutus) osata auttaa poikimisessa ja ties missä.
    Ja jotenkin kaikki on nykyään niin tätä touhua vastaan, kokoajan tulee lisää rajaavia lakeja ja "uudistuksia", kamalasti paperihommia jne..
    Ja sitten kun on iso tila, pitää olla paljon peltoa, että saa viljeltyä elukoille ruokaa, jolloin peltohommia on ihan älyttömästi keväällä, kesällä, syksyllä.. ja tänäänkin samuel oli kyntämässä..
    Sitten kun toi työ on niin fyysistä, se vie voimat. ja henkistä myös. Sen lisäksi pitäis jaksaa pyörittää lapsiperheen arkea, käydä kaupassa, siivota.. näettekö, mulla alkaa usko loppua! :D

    Toisaalta, töihin saa mennä tukka pystyssä ja ilman meikkiä. työmatka on lyhyt, itse itsensä pomo (se on myös huonopuoli, vastuu on meillä).. siihenkö ne plussat sit jäikin..

    VastaaPoista
  4. sitten vielä se että sairaslomapäiviä ei voi pitää minkään pikkuflunssan takia, lomia on ihan naurettavan vähän siihen nähden että kaikki päivät ollaan töissä.. kukaan ei maksa ylitöistä tai yötyöstä.. Ja mulla on nyt jo pientä kulumaa selässä, kädet puutuu kun hartiat jumissa ja polvikin on outo.. :D

    Ostakaa siis Valion maitoa ettei me turhaan lypsetä.. Valio on pikkuruinen "firma" esim suurjätti Arla Ingmannin rinnalla.

    VastaaPoista